Edit Content
Edit Content

Våra vanligaste ögonsjukdomar

Ögonsjukdomar kan påverka din syn och livskvalitet avsevärt om de inte behandlas i tid. En del ögonsjukdomar är ärftliga. Det är därför bra att ta reda på om dina föräldrar eller syskon är drabbade av någon ögonsjukdom.

Några av de vanligaste ögonsjukdomarna inkluderar

  • Katarakt
  • Glaukom
  • Makuladegeneration
  • Keratokonus
  • Diabetesretinopati

Här förklarar vi kort vad dessa tillstånd innebär, deras symptom och behandlingsalternativ.

Katarakt (Grå starr)

Grå starr, eller katarakt, är en ögonsjukdom som kännetecknas av att linsen i ögat blir grumlig. Detta leder till försämrad syn, där bilder kan bli suddiga eller dimmiga. Grå starr utvecklas ofta långsamt under flera år, och den vanligaste orsaken är åldrande, men den kan också orsakas av ögonskador, vissa mediciner (till exempel kortison) eller genetiska faktorer. Symtomen på grå starr inkluderar minskad synskärpa, nedsatt färgseende, känslighet för bländning och att synen försämras i svagt ljus.

Symptom på katarakt:

  • Försämrad synskärpa
  • Grumlig eller dimmig syn
  • Dubbelseende
  • Bländningsbesvär, särskilt vid bilkörning på natten
  • Nedsatt färgseende
  • Mer beroende av ljus för att kunna läsa

Behandling av katarakt:

Katarakt kan endast behandlas genom operation där den grumliga linsen tas bort och ersätts med en konstgjord lins. Operationen är vanligtvis säker och effektiv, och den kan förbättra synen avsevärt. Hos oss kan du få en remiss till ögonläkare för gråstarrsoperation när vi inte längre kan hjälpa dig att förbättra synen med glasögon eller linser, eller när synen försämras i snabb takt.

Glaukom (Grön starr)

Glaukom, eller grön starr, är en samling ögonsjukdomar som orsakar skador på synnerven, vilket kan leda till synförlust och i värsta fall blindhet. Den vanligaste formen av glaukom är öppenvinkelglaukom, där trycket i ögat (intraokulärt tryck) gradvis ökar och skadar synnerven. Symtomen är ofta subtila i början och kan vara svåra att upptäcka, vilket gör att sjukdomen ibland inte märks förrän den har orsakat allvarliga och permanenta synskador. I mer avancerade stadier kan perifera synfältet påverkas, och om sjukdomen inte behandlas kan central syn försämras. Glaukom kan också uppträda akut och kallas då trångvinkelglaukom. Detta tillstånd behöver omedelbar behandling av ögonläkare.

Symptom på öppenvinkelglaukom:

  • Gradvis förlust av synfältet, oftast i de perifera delarna
  • Går in i saker, till exempel dörrkarmar eller skåpsluckor

Symptom på akut trångvinkelglaukom:

  • Plötslig, intensiv ögonvärk
  • Illamående och kräkningar
  • Huvudvärk och suddig syn

Behandling av glaukom:

Behandlingen av glaukom syftar till att sänka trycket i ögat för att förhindra ytterligare skador på synnerven. Detta kan göras med ögondroppar, mediciner, laserbehandling eller kirurgi. Regelbundna ögonundersökningar är avgörande för att upptäcka glaukom i ett tidigt skede, särskilt för personer i riskgrupper som har familjehistoria av glaukom eller är äldre. Det är därför viktigt med regelbundna syn-och ögonhälsoundersökningar från det att du fyllt 50 år.

Makuladegeneration (åldersrelaterad makuladegeneration, AMD)

Makuladegeneration är en sjukdom som påverkar den centrala delen av näthinnan, kallad makula eller gula fläcken, vilket leder till försämrad syn i mitten av synfältet. Det är en av de vanligaste orsakerna till synnedsättning bland äldre personer. Makuladegeneration delas in i två former: torr och våt.

Den torra formen är den vanligaste och utvecklas långsamt, där små avlagringar (drusen) bildas i gula fläcken och orsakar gradvis synförlust. Den våta formen är mer allvarlig och utvecklas snabbare, där nya blodkärl växer in under gula fläcken och läcker vätska eller blod, vilket kan orsaka snabbt försämrad syn.

Symptom på makuladegeneration:

  • Suddig eller förvrängd central syn
  • Svårt att läsa eller känna igen ansikten
  • Raka linjer kan verka krokiga eller böjda
  • Mörka eller tomma fläckar i synfältet

Behandling av makuladegeneration:

Det finns två typer av makuladegeneration: torr och våt. Torr makuladegeneration kan inte botas, men vissa livsstilsförändringar och näringsämnen kan bromsa utvecklingen. Våt makuladegeneration kan behandlas med injektioner av läkemedel i ögat för att minska vätskeansamlingar och bromsa synförlusten.

Keratokonus

Keratoconus är en ögonsjukdom som påverkar hornhinnan, den klara ytan på ögats framsida. Vid keratoconus förtunnas och förvrids hornhinnan, vilket gör att den får en konformad struktur i stället för att vara rund och jämn. Denna förändring leder till en försämrad syn och kan orsaka astigmatism (en ojämn brytning av ljuset), vilket gör synen suddig eller förvrängd. Orsaken till keratoconus är inte helt klar, men genetiska faktorer och vissa beteende som att ofta och intensivt gnugga sig i ögonen kan spela en roll. I de flesta fall diagnostiseras keratoconus under tonåren eller tidig vuxenålder.

Symptom på keratokonus:

  • Suddig syn som inte kan korrigeras tillräckligt bra med vanliga glasögon eller kontaktlinser
  • Stora förändringar i synskärpa och astigmatism från undersökning till undersökning
  • Ökad känslighet för ljus och bländning
  • Dubbelseende

Behandling av keratokonus:

Behandlingen kan variera beroende på sjukdomens svårighetsgrad. Ibland räcker det att keratokonus korrigeras med glasögon eller speciallinser. Idag försöker man ofta behandla yngre personer med så kallad crosslinking vilket innebär att ögonläkare behandlar hornhinnan med riboflavin och UV-A-ljus för att förstärka hornhinnan och på så sätt bromsa sjukdomsförloppet. För mer avancerade fall kan behandlingar som hornhinnetransplantation bli aktuellt.

Diabetesretinopati

Diabetesretinopati är en komplikation av diabetes som påverkar ögats näthinna, särskilt de små blodkärlen i näthinnan. Vid diabetes, särskilt om blodsockernivåerna är dåligt kontrollerade över tid, kan blodkärlen i näthinnan bli skadade, vilket leder till svullnad, blödningar och i vissa fall ärrbildning. Detta kan orsaka synproblem och i allvarliga fall leda till blindhet.

Det finns två huvudformer av diabetesretinopati:

  1. Icke-proliferativ diabetesretinopati: Detta är den tidiga formen av sjukdomen, där blodkärlen blir försvagade, vilket kan leda till läckage av vätska och blödningar i näthinnan. Vid denna fas är synen oftast inte allvarligt påverkad, men utan behandling kan det utvecklas till mer allvarliga stadier.
  2. Proliferativ diabetesretinopati: Denna form är mer allvarlig och innebär att nya, onormala blodkärl växer fram i näthinnan. Dessa blodkärl är bräckliga och kan blöda eller läcka vätska, vilket kan orsaka svår synförlust och i värsta fall total blindhet.

Symptom på diabetesretinopati:

  • Suddig syn
  • Fläckar eller mörka områden i synfältet
  • Plötslig synförlust
  • Svårigheter att se på natten

Behandling av diabetesretinopati:

Behandlingen för diabetesretinopati inkluderar kontroll av blodsockernivåerna för att förhindra ytterligare skador på näthinnan. Om sjukdomen är mer avancerad kan behandlingar som laserbehandling (för att förstöra de onormala blodkärlen), intravitreala injektioner av läkemedel (för att minska svullnad och förhindra att nya blodkärl bildas) eller kirurgi (till exempel glaskroppskirurgi för att ta bort blödningar) behövas.