Barns syn och ögonhälsa
En viktig del av utvecklingen
Barns syn och ögonhälsa spelar en viktig del av deras fysiska och mentala utveckling. Eftersom en majoritet av de intryck som barn tar in kommer via synen, är det viktigt att tidigt upptäcka och åtgärda eventuella synproblem. En god syn är inte bara viktig för att kunna läsa, skriva och se klart, utan också för att kunna leka, röra sig och interagera med andra på ett naturligt sätt.
Att ha koll på ditt barns ögonhälsa och regelbundet boka synundersökningar kan bidra till att upptäcka eventuella synproblem i tid och säkerställa en bättre utveckling. Som förälder är det inte alltid lätt att veta om barnet behöver glasögon eller inte. Det kan även vara svårt för barnet självt eftersom det inte har något att jämföra med. Många tror att de ser bra och vet inte att vissa upplevda symptom faktiskt beror på ögonen. Undersökningar visar att upp till en fjärdedel av alla skolbarn har någon typ av synfel.

Tecken på synfel hos barn och unga:
- Återkommande huvudvärk
- Kisar för att kunna se
- Undviker eller har svårt med läsning och skrivande
- Koncentrationssvårigheter
- Trötthet efter längre stunders läsning eller skärmtittande
- Blundar med ett öga
- Sitter nära TV:n eller håller skärmen ovanligt nära för att se
Upplever ditt barn något av ovanstående symptom rekommenderar vi att ni bokar in en synundersökning!
Regelbundna synundersökningar
Barn under 8 år med synproblem undersöks regelbundet av ortoptist eller ögonläkare på ögonklinik. Först när barnet fyllt 8 år är det vi som optiker som kontrollerar synen i stället. Vi rekommenderar årliga synundersökningar av barn eftersom ögat växer och synen därmed kan förändras relativt snabbt.
Vanliga synproblem hos barn
Här är några av de vanligaste synproblemen som barn kan drabbas av:
1. Brytningsfel hos barn
Brytningsfel eller synfel, som närsynthet (myopi), översynthet (hyperopi) och astigmatism, är vanliga synproblem hos barn. Vid brytningsfel bryts inte ljuset korrekt i ögat, vilket leder till suddig syn. Detta kan till exempel korrigeras med glasögon eller kontaktlinser.
2. Skelning
Skelning innebär att ögonen inte riktas mot samma punkt när vi tittar på ett objekt, vilket kan orsaka problem med trötthet, svårigheter att fokusera eller dubbelseende. Om inte manifesta (ständiga) skelningar hos barn behandlas kan det påverka barnets synutveckling negativt på sikt. Normalt sett upptäcks manifesta skelningar redan på BVC vid 4-årskontrollen och barnet blir remitterat till ögonläkare och ortoptist. Dolda skelningar är desto vanligare och visar sig ofta bara vid trötthet, men kan också orsaka besvär som suddig syn och huvudvärk.
3. Amblyopi
Amblyopi är ett tillstånd där ett öga inte utvecklar normal synskärpa, trots att ögat är fysiskt friskt. Detta kan bero på skelning eller ett obehandlat synfel. Tidig upptäckt och behandling är avgörande för att undvika långsiktiga synproblem.


Du bör kontrollera din syn och dina ögon om
De flesta synproblem hos barn går att behandla effektivt. Här är de vanligaste behandlingsmetoderna:
1. Glasögon för barn
För barn med synfel är glasögon en enkel och effektiv lösning för att korrigera synen. Vi erbjuder hållbara glasögon för barn och unga i alla styrkor.
2. Kontaktlinser för barn och tonåringar
För äldre barn och tonåringar kan kontaktlinser vara ett bra alternativ, särskilt för dem som idrottar mycket eller inte trivs med glasögon. Vi erbjuder även nattlinser (Ortho-K), som korrigerar synen medan barnet sover, vilket gör att de kan vara utan linser och glasögon dagtid. Denna typ av lins lämpar sig för närsynta barn och unga och är en effektiv metod för myopikontroll.
3. Behandling av skelning och amblyopi
Om barnet skelar kan olika behandlingsalternativ behövas. Ögonläkare och ortoptister kan ordinera lappbehandling eller i vissa fall operation för att flytta på ögonmusklerna. Oftast räcker det dock med rätt typ av glasögonglas för att lindra besvären.
Tips för bättre ögonhälsa hos barn!
Att upprätthålla en god ögonhälsa hos barn är viktigt för deras långsiktiga synförmåga. Här är några tips till dig som förälder:
- Tidsbegränsning på skärmar: För att undvika för stor ögonbelastning bör barn ta regelbundna pauser vid skärmtid. En bra metod kan vara 20-20-20 regeln:
Ta en paus var 20:e minut genom att titta ut på minst 20 meters avstånd i 20 sekunder.
- Daglig utomhusaktivitet: Barn som spenderar mer tid utomhus löper mindre risk för att utveckla närsynthet, som i sig är en riskfaktor för allvarliga synproblem i vuxen ålder. Det är bra att tänka på att utomhusvistelsen ska vara skärmfri!
Glasögon- och kontaktlinsbidrag
Landstinget ger barn och unga bidrag till glasögon och kontaktlinser upp till det året de fyller 19 år. I Region Skåne ansöker du själv om bidraget. Vi tillhandahåller ansökningsblankett, glasögon- eller linsrecept och kvitto när du hämtar ditt barns glasögon eller linser. Bidraget betalas sedan ut till er i efterhand från Landstinget. Barn 0–7 år får 500 kr och barn 8–19 får 800 kr.
Välkommen att höra av dig vid frågor eller för att boka tid för ditt barn hos oss på Optica Landskrona och Optica Båstad!